Hieronder vind je een verslag en een evaluatie van deze geslaagde avond.
Workshop bierproeven en scoren.
Zoals BKG-keurmeesters
dat doen.
Door Wim van den Kieboom.
Vorig jaar heb ik de stoute schoenen aan getrokken en heb ik
me aangemeld voor de cursus BKG-keurmeester zoals op dit moment weer een cursus
loopt in Amersfoort. Een leerzame en inspirerende cursus voor mij.
Het proeven van eigen gebrouwen bieren is immers een
belangrijke schakel om te komen tot het verbeteren van je zelf gebrouwen bier.
Proeven en het benoemen
wordt door velen als moeilijk ervaren. Met deze workshop wil ik jullie een
werkwijze aanreiken om hier verder mee te komen.
Het spreekt voor zich dat iets wat je voor het eerst doet
veel energie en concentratie vergt.
Hoe proeven en scoren we
bier.
Wij allen brouwen en drinken graag lekker bier.
Lekker bier met elkaar vergelijken is een onbegonnen zaak.
Steeds zal hier de persoonlijke voorkeur de bepalende rol
spelen.
Om in wedstrijdverband bieren te kunnen beoordelen en punten
toekennen zijn normen nodig die objectief het vergelijken mogelijk maken.
Keurmeesters van het BKG zullen in het kader van de
wedstrijden niet spreken over lekker bier.
Zij beoordelen bieren hoe goed zij het biertype
benaderen zoals de amateurbierbrouwer
het bier bedoeld heeft.
Ook kun je een en ander terug vinden op de site http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/
Met de biertype gids in de hand kun je in detail nagaan in
welke mate het te keuren bier het aangegeven biertype benadert.
Met deze spelregels in de hand is het mogelijk objectief bieren
te vergelijken en een wedstrijd aan te gaan.
Duidelijk is dat bieren beoordelen een moeilijke opgave is
en de nodige concentratie en tijd vergt. Als hulpmiddel hiervoor is het BKG
Keuringsformulier ontworpen. Zie de bijlage.
Hier komen de volgende aspecten aan de orde.
Visueel
Geur
Smaak
Gevoel
Nasmaak
Gebruik BKG
Keuringsformulier.
Leidraad/vuistregel puntenwaardering keuringen
Oorzaak
|
Punten
|
Infectie
|
<50 span="">
|
Duidelijke brouwfouten
|
<60 span="">
|
Duidelijk minder fris of zeer muf, erg scherp,
gebrand of geoxideerd, uit balans.
|
<60 -="" 65="" span="">
|
Minder frisse of muffe geur, scherp, gebrand of
geoxideerd, uit balans.
|
65 - 70
|
Voldoende, maar geen topbier. Licht muffig,
licht gebrand, zeer lichte of
beginnende oxidatie, mondgevoel of nasmaak niet zo prettig, zeker geen topper
qua drinkbaarheid, balans en
complexiteit .
|
70 - 75
|
Prettige geur en smaak, goed in balans, goede drinkbaarheid en
complexiteit, prettig mondgevoel en uitnodigende nasmaak.
|
80 - 85
|
Zeer mooi bier, perfect in balans, zeer
complex, topper.
|
>85
|
Visueel
Presentatie (totaal 4 punten)
Verkeerde dop
|
1 punt in mindering
|
Verkeerde fles
|
1 punt in mindering
|
Uiterlijke kenmerken
|
1 punt in mindering
|
Afstand dop <
|
1 punt in mindering
|
Afstand dop 4 –
|
1 punt in mindering
|
Sterk roestige dop
|
2 punt in mindering
|
Vuile onverzorgde fles
|
2 punt in mindering
|
Afstand dop tot bier >
|
4 punt in mindering
|
Koolzuur, kleur en helderheid (totaal 6 punten)
Bij te veel / te weinig koolzuur
|
1 punt in mindering
|
Als de kleur duidelijk van het type afwijkt
|
2 punt in mindering
|
Als de helderheid afwijkt van het type
|
2 punt in mindering
|
Als er vlokken voorkomen
|
3 punt in mindering
|
Gushing
|
3 punt in mindering
|
Als slierten voorkomen
|
5 punt in mindering
|
Schuimkraag, schuimstabiliteit (totaal 5 punten)
Het schuim is niet glasklevend en zakt snel in
|
2 punten in mindering
|
Het schuim is grof
|
3 punten in mindering
|
Het schuim knettert als frisdrank
|
3 punten in mindering
|
Geur- en Smaakassociaties (totaal 50 punten)
Zeer mooi bier, perfect in balans, zeer
complex, topper.
|
22 – 25 punten
|
Mooi bier, maar net niet helemaal in balans, de
drinkbaarheid en complexiteit kunnen beter. Voldoende maar geen topbier.
|
18 – 22 punten
|
Enige off-flavours waarneembaar, zeker geen
topper qua drinkbaarheid, balans en complexiteit.
|
14 – 18 punten
|
Minder frisse of een muffe geur en smaak,
scherp, gebrand of geoxideerd, uit balans.
|
10 – 14 punten
|
Duidelijk minder fris of zeer muf, erg scherp,
gebrand of geoxideerd, volledig uit balans.
|
8 – 12 punten
|
Infectie, duidelijke afwijkingen.
|
1 – 10 punten
|
Basissmaak (totaal 10 punten)
Als hoofdsmaken helemaal overeenkomen met het
type.
|
10 punten
|
Volgens type
|
Als één van de smaken iets te veel of te weinig
voorkomt.
|
8 punten
|
Volgens type
|
Als een smaak sterk afwijkt.
|
6 punten
|
Afwijkend van type
|
Als twee van de smaken te veel of te weinig
voorkomen.
|
5 punten
|
Afwijkend van type
|
Als twee hoofdsmaken sterk afwijken van wat het
type vraagt.
|
3 punten
|
Afwijkend van type
|
Body (totaal 5 punten)
De waargenomen body komt exact overeen met de body uit de beschrijving van
het biertype.
|
5 punten
|
Volgens type
|
Een bier met een kleine afwijkende body.
|
4 punten
|
Volgens type
|
Een grotere afwijking van de body.
|
3 punten
|
Afwijkend van type
|
Een grote afwijking van de body.
|
2 punten
|
Afwijkend van type
|
Body is veel te dun of te vol.
|
1 punt
|
Afwijkend van type
|
Mondgevoel (totaal 5 punten)
Het waargenomen gevoel komt exact overeen met
de beschrijving van het biertype.
|
5 punten
|
Volgens type
|
Een zwak afwijkend mondgevoel.
|
4 punten
|
Volgens type
|
Een meer afwijkend mondgevoel.
|
3 punten
|
Afwijkend van type
|
Een sterk afwijkend mondgevoel.
|
2 punten
|
Afwijkend van type
|
Zeer sterk afwijkend mondgevoel.
|
1 punt
|
Afwijkend van type
|
Nasmaak (totaal 15 punten)
De waargenomen nasmaak komt exact overeen met
die van het biertype.
|
11 – 15 punten
|
Volgens type
|
Het bier heeft “te weinig” of “te veel” of een
iets andere nasmaak dan in het type wordt beschreven.
|
6 – 10 punten
|
Afwijkend van type
|
Het bier heeft nasmaken die niet bij het type
horen. Ze zijn overheersend, onaangenaam of blijven te lang aanwezig.
|
1 – 5 punten
|
Afwijkend van type.
|
In de workshop gaan we bier van het type dubbel proeven en
scoren.
Waar moet een dubbel volgens het biertype dubbel aan
voldoen.
Klasse
D
Dubbel
Algemene kenmerken
Een dubbel abdijbier of
trappistenbier is een typisch Belgisch klassiek type speciaalbier van 6,5 tot
7,5 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Kleur (donker) koper, roodbruin tot
donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.
Geurassociaties
Licht gebrand donker moutig, soms
iets karamel, chocolade. Matig zoetig (esters), fruitig (banaan, pruim,
afhankelijk van de gistsoort). Het hoparoma is hooguit zwak waarneembaar.
Complex, rijk moutige zoetheid, hints
van chocolade, karamel en / of toast (maar nooit gebrande aroma's). Matige
fruitige esters (meestal inclusief rozijnen en pruimen, soms ook gedroogd
kersen). Kruidigheid en hogere alcoholen zijn gebruikelijk herkenbaar. Zwak
hoparoma.
Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur:
zoetig tot mout bitterig, medium alcoholisch. Soms kruiden of andere
toevoegingen. In balans met
moutigheid.
Complexe, medium-volle moutige
zoetheid in de hoofdsmaak, matig droog ontwikkelend. Complex samenspel van mout,
esters, alcohol en fenolen (rozijnensmaken komen vaak voor, kruidnagel-achtige
kruidigheid is mogelijk).
Hoofdsmaak is altijd in de richting
van de mout. Geen diacetyl. Niet zo moutig als een bock. Geen kruiden.
Basissmaak
De basissmaak is zoetig,
(mout)bitterig, bitterheid mag niet overheersen.
Body
De body is medium vol, het bier is
doordrinkbaar. Laag alcoholwarmend.
Mondgevoel
Het mondgevoel is wat plakkerig en
iets alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is duidelijk aanwezig.
Nasmaak
De nasmaak is uitnodigend en goed in
overeenstemming met de geur en basissmaken: (licht) moutig, iets bitter moutig gebrand
met vaak complexe kruidigheid, afhankelijk van de gistsoort. Vooral de
trappisten dubbel-bieren zijn meer complex in hun (na)smaak.
Opmerkingen
Een van de meest bekende
speciaalbieren in Nederland en Belgie. Onderscheid in Belgie tussen abdijbieren
en trappistbieren wordt streng gehandhaafd.
Technische kenmerken
Begin SG 1062 – 1075
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage 6,3 - 7,5 Vol%
Kleur 40 - 100 EBC
Bitterheid 20 - 30 EBU
Koolzuurgehalte 5,0– 7,0 gr/ltr
Voorbeelden Westmalle, Chimay rood,
La Trappe (trappisten bieren), Affligem, Leffe, Grimbergen
(abdijbieren)
Versie 0.9 (Concept) – 66 –
augustus
Een ervaren keurmeester besteed minimaal 15 minuten aan een
bier om het te keuren.
Tijdens de workshop wil ik jullie systematisch begeleiden bij het keuren en scoren van de bieren.
Met een powerpoint gaan we dit ondersteunen.
Om zelfstandig te werken is het nuttig je clubblad met dit
artikel mee te brengen en je kunt het dan als naslagwerk te gebruiken.
Terugblik workshop bierproeven en scoren
Zoals BKG-keurmeesters
dat doen.
Door Wim van den Kieboom.
Met veel plezier heb ik jullie begeleid in de workshop. Ik
was even overdonderd dat iedereen mee wilde doen. Chapeau!
Zoals beloofd geef ik een terugkoppeling over het
bierproeven en scoren zoals BKG-keurmeesters dat doen. Ik hoop zo Roerstokleden
op het spoor gezet te hebben meer
diepgang te krijgen in het proeven en beoordelen van eigen gebrouwen bieren.
Samenvatting resultaten
Van de 36 ontvangen formulieren hebben 20 proevers zowel
bier A als bier B gescoord. Deze proevers scoorden bier A met gemiddeld 73
punten, en bier B met gemiddeld 75 punten, waarbij 14 van de 20 bier B een
hogere score toekenden.
Ter vergelijk:
Score Herman Beeke (BKG keurmeester) bier A: 78 punten, bier
B: 83 punten.
Score Wim van den Kieboom (BKG keurmeester in opleiding)
bier A: 72 punten, bier B: 82 punten.
21 formulieren waren voorzien van geschreven opmerkingen. Hier
de samenvatting van die opmerkingen:
Over kleur 8x , over zoet 3 x, over lekker 2x, over niet
lekker 1x , goed vlg. type 5x, niet vlg type 3x, waterig 1x, esters 3x, fenolen
1x, DMS 1x., kenmerk op fles 1x,werkvorm 3x.
Terugkijkend op deze workshop laat zien dat het eerste bier
met meer aandacht is bekeken en benaderd dan het tweede bier. Mogelijke
verklaring is het wegzakken van de concentratie en de afleiding die in de grote
groep ontstond.
Een aantal Roerstokkers blijven het moeilijk/lastig vinden
een bier te beoordelen en te scoren.
Ondanks mijn aandringen het bier objectief te benaderen en
te waarderen naar BKG-type zijn een aantal blijven steken bij het lekker en
niet lekker vinden.
Een aantal leden vermeldden veel waardering te hebben voor
dit onderdeel en deze gekozen werkvorm.
De twee geproefde dubbels
Even terug naar de geproefde dubbels. De brouwsels zijn
identiek op één ding na: het maischschema. Oftewel stijgende infusie (exp A) versus
dalende infusie (exp B).
Brouwgegevens voor 10 L .
Pilsmout 3 EBC 1900gr
Munchner 15 EBC 900gr
Cara munich 140 EBC 100gr
Chocolademout ontbitterd 800EBC 25gr
Kandijsuiker bruin 70
EBC 300gr
Hop berekende
bitterheid 26 EBU
Casacade 6,6% 16gr.
Maischschema bier A (stijgende infusie)
|
Maischschema bier B (dalende infusie
|
inmaischen 52
|
Inmaischen op 66
|
b-amylase 62
|
afmaischen 78
|
a-amylase 72
|
|
afmaischen 78
|
Maischdikte 3,5
l/kg maischwater 11,3 L spoelwater 8,7 L
Verwacht OSG 1069
Gist Safbrew S-33 inhoud 1 zakje 11,5gr
Bier A OSG 1070,
ESG 1018, alc% 7.2%, bier B OSG 1064, ESG 1018, alc% 6.5%.
Slotconclusie:
Bierproeven blijft een moeilijke opgave en eist veel
concentratie en kennis van zaken (bier).
Het gros van de deelnemers komt dicht in de buurt bij de
punten die Herman en Wim de bieren hebben gegeven.
Naast het oefenen met BKG keuringsformulieren kunnen we uit
deze gegevens halen dat de Dubbel gebrouwen met de dalende infusie
maischmethode het meest in de buurt komt bij wat de typeomschrijving Dubbel
aangeeft.
Als je nieuwsgierig bent naar de omschrijvingen van overige
biertypen dan kun je een en ander terug vinden op de site http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten