zaterdag 13 december 2008

Nieuwe bieren



Op de grootste Horecabeurs van Vlaanderen presenteren de Belgische brouwerijen vaak hun nieuwe bieren. Dit jaar viel het op dat er op deze Horeca-Expo veel nieuwe hoppige bieren waren. De beste verzorgde en interessantste presentatie was die van Hopus, een nieuw en goed bitter bier van Brasserie Lefebvre. Hopus is een voltreffer. Het bier is met vijf hopsoorten gehopt, heeft 40 bittereenheden en 8,5% alcohol. Ook de mooie en doordachte presentatie valt op. Op de foto schenkt Bob Hendrickx de Hopus uit de beugelfles zorgvuldig in een nieuw en opvallend glas waarna hij het overblijvend restant met de gist apart erbij serveert in een klein glaasje.
Verrassend was ook de Omer van brouwerij Bockor. Dit nieuwe bier, genoemd naar de brouwer Omer Jean Vander Ginste, is het eerste bier van hoge gisting van de brouwerij, een blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles en 8% vol. alc. Het is gebrouwen met 3 soorten hop afkomstig uit Duitsland, Slovenië en Tsjechië.
Een andere verrassing was de thuiskeer van de Straffe Hendrik. Half augustus maakte Xavier Vanneste in een persbericht bekend dat zijn Brouwerij De Halve Maan uit Brugge het merk Brugse Straffe Hendrik overneemt van Duvel-Moortgat. De Horeca-Expo kreeg de primeur van de nieuwe Straffe Hendrik, gebrouwen door 28 jarige Xavier Vanneste, de 'Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar. De Straffe Hendrik is nu een tripel van 9% alcohol.
Op de beurs was ook de nieuwe Brigand IPA van Brouwerij Van Honsebrouck te proeven, ze heeft 42 EBU en is gebrouwen met uitsluitend Poperingse hop.
Ook brouwerij Du Bocq had en nieuw blond bier dat voorlopig de werktitel '9%' mee kreeg. Brouwerij Roman bracht haar nieuwe, donkere Adriaan Brouwer Dark Gold van 8,5% uit. Bij brouwerij Huyghe was het nieuwe Mongozo Mango bier al te proeven, de officiële presentatie vond op donderdag 27 november plaats in Amsterdam. Duvel Moortgat tenslotte biedt nu keuze uit twee Vedetten, naast de Vedett Extra blond is er nu het witbier Vedett Extra White.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten